Narva 2010

Re-enactment av Narva slaget år 1700 återskapades på 310 årsdagen av slaget på samma datum den 20 november. Vi hade sådan tur med vädrets makter att vi fick nästan samma förutsättningar som år 1700 med snö och vind i ryggen. Från svensk sida hade vi skickat in ett bra stridsscenario som var en komprimerad form av slaget så det fick en realistisk uppvisning. Till våran glädje så godtogs den.

Men eventet i Narva började med att vi hade ett kvälls slag i mörker på fredagen vilket är en trevlig upplevelse med de effekter som ljuset från musköterna ger. På lördagen så började det med att alla deltagare lastades i bussar för att få en 2 timmar lång guidning av staden och dess omgivningar under färden berättades det framför allt om slaget år 1700 och de platser som återstod. Men själva eventet började med att alla trupper deltog i en parad från en plats nedanför fästningen och upp emot Svensk lejonet som invigdes år 2000. Där Hallands Hemvärns musikkår spelade och svenska soldater sköt en salut för de svenska och ryska soldater som föll år 1700. Efter denna hedring så gick paraden genom delar av staden för att sedan avslutas inne på fästningen.

Då hade truppförarna ca 50 min att gå igenom förutsättningarna för slaget och en snabb gemensam träning. Och det behövdes verkligen för i de svenska leden talades det Svenska, Finska, Estniska, Lettiska, Ryska och Ukrainska och alla dessa nationaliteter bär Svensk uniform då de återskapar Svenska regementen i någon form. Men alla kommandon sker på svenska så våra utländska vänner går verkligen in för detta med att återskapa historien.

Så när träningen var färdig så började slaget 1400 med att Svenskar trycker tillbaka Ryssarna vid Pûhajögi vidare in på borggården där själva återskapandet av slaget sker. Själva slaget pågår i ca 1 timma tiden kan verka lång men under hela slaget har de en speaker som berättar hela förloppet under slaget på både ryska och engelska så det blir verkligen levande historia för all åskådare.

Efter slaget så får vi ca 3 timmars andhämtning och uppfräschning på hotellen. För kl 1900 skall vi vara på slottet dit vi är bjudna på dans och förbrödring.

Söndagen är lugn då sker endast avtackning samt att vi får se på en liten striduppvisning mellan Ryssar och Svenskar (Ukrainare). Efter den lilla uppvisning så styr vi våra fordon mot Tallin för att äntra färjan till Stockholm.

Vi var totalt 150 personer i historiska uniformer och civila kläder som deltog under helgen. De nationaliteter som hade slutit upp var Sverige, Norge, Finland, Estland, Lettland, Ukraina och Ryssland samt i modern uniform var Hallands Hemvärnskår som spelade musik från tiden.

Alla var mycket nöjda och med många nya intryck så det var ett lätt avslaget gäng som åkte på färjan hem från Estland. Men alla var eniga om att detta var ett mycket trevligt event och många fick blodad tand och vill deltaga på mer återskapande.

Text: Peter Holmgren
Bilder: Nerike Wermlands Caroliner

101120_01

101120_02

101120_03

101120_04

101120_05

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress