Westgiöta Gustaviener besöker St Barthélemy

10-18 november 2010 reste 15 medlemmar från Westgiöta Gustavianer (WG) till Saint Barthélemy i Västindien för att levandegöra öns svenska historia. Ön tillhörde nämligen Sverige åren 1784-1878 och under denna period fanns här en svensk guvernör, administration och garnison. Staden Gustavia (efter Gustav III) grundades 1785 och blev en inkomstbringande frihamn. De mest framgångsrika åren var ca 1785-1815 och därefter minskade handeln för att i princip upphöra runt 1830. Anledningen till detta var bl.a. ångmaskinens införande vilket medförde att man slapp segla med passadvindarna till Västindien för att komma till USA. 1878 återlämnades ön till dess forna ägare Frankrike.

WG:s program på St Barthélemy utgjordes i korthet av en minnesceremoni för krigsstilleståndet 1918 med salut, champagnemingel och middag tillsammans med styrelsen för ön, saluter för att starta lilla och stora Gustavialoppet (löpning 10 km för vuxna), minnesceremoni på gamla svenska kyrkogården samt öppet fältläger med förevisning av folklig och högreståndsdans, matlagning samt exercis och parad under den sk Piteådagen (Gustavias vänort i Sverige). Medverkade på ön gjorde också Junekvintetten från Jönköping, som även spelade när vi dansade inför allmänheten.

Detta blev på många sätt en fantastisk resa och vi blev mycket väl mottagna som svenskar på ön. Vad man framförallt uppskattade var våra tidstypiska kläder, som vi själva har sytt upp. På St Barthélemy är man sålunda mycket stolta över sitt svenska kulturarv.

Mer att läsa: www.gustavianer.com

101110_01

101110_02

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress