Svenska historiska Husarskvadronen till Schweiz

Skvadronen som består av Smålands husarer och Skånska skvadronen var inbjuden till en minnesparad för det schweiziska kavalleriet den 15 september i Aarau, Schweiz.

Bakgrunden är att 1972 lades det schweiziska kavalleriet ned – ca 3000 man och ca 4000 hästar. År 2002 bildades en veteran/minnesförening som gavs namnet SCHWADRON 1972  som bjöd in de svenska historiska husarerna till en veckas besök det året. Vi fick då låna 40 hästar av armén och red en stor parad i Thun vid LEOPARD 2 simulatormästerskapen ihop med 60 schweiziska ryttare. De hade sin automatkarbin, AK, i läderhölster vid höger knä. Vi hade sabel m/1893 bakom vänster knä.

Hösten 2012 högtidhöll man i Schweiz 40 årsminnet av “slutet” på det schweiziska kavalleriet med parader, uppvisningar, tal av arméchefen, invigning häststaty mm. Det deltog ca 330 hästar vid paraderna. Den svenska historiska skvadronen åkte ner med 40 personer i buss och fick disponera 20 arméhästar för att rida med. Inkvartering och övningsridning ägde rum i den gamla remontdepån Sand.

Husarerna fick i Aarau göra en särskild uppvisning av dåtidens stridsteknik och visade sabelhuggning mot mål och samlad attack knä vid knä. Skvadronen leddes till häst av major Rolf Berggren, ordförande i Smålands husarer.

Schwadron 1972 ställde upp med en fulltalig fältskvadron m/1972 på ca 100 man i galopp vid den avslutande förbimarschen.

KSK_Schweiz_2015_4

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress