Militärkulturhistoria i praktiken

”Utan mat – inget krig”, sägs det. Namnet Riksförbundet Sveriges Militärkulturhistoriska Föreningar  vittnar om vikten av det krävs både militär och kultur för att lyckas på slagfältet. Våra medlemsföreningar levandegör livet på och omkring slagfälten genom århundraden. Fokus är på svensk historia – något som skrivits in i våra stadgar.

Att vara ”historiskt korrekt” är en ambition utöver det vanliga. Vad är historiskt korrekt? Vem avgör och hur kan vi vara säkra? Ta som exempel tillverkning av kläder, är det okej att sy sömmarna på maskin eller skall allt vara handsytt. Det finns inget entydigt svar på denna fråga. Däremot finns det en aldrig sinande ambition att vara så nära historien som möjligt i vår verksamhet. Självklart beror det på förutsättningar och läge, ett klädesplagg som aldrig kommer användas närmare än 20 meter från publiken har inte kravet på sig att vara autentiskt ned till varje enskilt stygn.

För att komma närmare källorna har RSMF tillsammans med SMHA tagit initiativet till en serie seminarier och workshops i ämnet. Inbjudan har gått ut till samtliga medlemsföreningar, till institutioner och myndigheter, museer och övriga aktörer som på ett eller annat sätt bedöms kunna bidra till ”Militärkulturhistoria i praktien”.

Vill du veta mer om projektet, tveka inte att höra av dig till oss.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress