Projekt

DSCN1229 copy

Förbundet har under åren sammanfört föreningar från samma tidsepoker till ett antal gemensamma uppvisningar/projekt.
Här nedan ses några exempel på uppvisningar/projekt som har genomförts.

Schwedenfest im Jubiläumsjahr 2004

De lyckade uppvisningarna i Wismar vid Schwedenfest 2003 följdes upp detta år med ett nytt framträdande — denna gång till häst. Wismar firade 775-års jubileum som stad. RSMF medverkan bestod av en husartropp, en fotartilleritropp, ett kanonsexspann, två musikkårer och en dansgrupp — sammanlagt 110 medverkande och 30 hästar.

Skvadron Schweiz 2003

Den svenska historiska skvadronen (husarer och dragoner från 1890-talet) hade bjudits in att paradera vid schweiziska arméns tävlingar i Leopardstridsvagnssimulator i Thun. Värd var ”Schwadron 1972”. Hästar tillhandahölls via armén av Nationaler Pferde Zentrum i Bern och fyrtio svenska husarer deltog tillsammans med de 50 schweiziska kavalleristerna vid paraden.

Schwedenfest i Wismar 2003

Staden Wismar i den tyska förbundsstaten Mecklenburg-Vorpommern arrangerade en Schwedenfest med anledning av de 155 gemensamma åren med Sverige och den svenska pantsättningen, som gällde 1803 till 1903. RSMF medverkade med 210 deltagare från 11 föreningar. Dessa levandegjorde historien genom att i tidstrogna munderingar från 1600-talet till 1800-talet visa garnisonstjänst med vaktavlösning, exercis och stadsparad. Officiell företrädare för Sverige vid firandet var Riksdagens talman Björn von Sydow.

Generalmönstring i Göteborg 2002

Genomfördes tillsammans med Militär Distrikt Syd/MDS under rubriken ”Från pikenerare till cybersoldat”. Förbundets föreningar samlades på Heden. Ca 225 personer, ett 70-tal hästar samt ca 20 motorfordon gjorde militärhistoriska uppvisningar och visade levande fältläger.

MDS förband stod för statiska materielutställningar och RekryC utnyttjade den stora publiktillströmningen för sina budskap. Fyra föreställningar gjordes under två dagar med sammanlagt 15.000 — 20.000 åskådare.

Skvadron 2000 Eksjö

I Skvadron 2000 ingick att samla och öva en ryttarskvadron med 1890-talets organisation till uppträdande i sluten ordning och genomföra uppvisningar för allmänheten. I övningarna deltog ett 90-tal ryttare representerande samtliga kavalleriregementen vid 1900-talets början.

Beridna batteriet Kristianstad 1999

Det nystartade förbundets första projekt. Artilleriföreningarnas fyra kanonsexspann samlades till en gemensam övning. Syftet var att öva och visa att Sverige disponerar ett hästanspänt batteri kapabelt till samlat uppträdande för PR-uppvisningar.

ÖVRIGA REFERENSPROJEKT

Här kanske man kan ha en liten ”arkivbank” men resterande, mindre aktuella projekt i form av en enkel lista med ev hänvisning om sådan finns?

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress