Svadron 2000

000507_01De frivilliga kavallerienheterna, med preliminärt ett 100-tal hästar sätts samman för övningar och uppvisning i tropp och skvadron. Skvadronschef är Göran Ulfsparre och projektledare Björn Svensson. Projektet stöds naturligtvis av Försvarsmakten och genomförs i samverkan med Eksjö garnison.

Målsättning med ”Skvadron 2000” är att under pingsthelgen samla och samöva en kavalleriskvadron för att kunna illustrera kavalleriets uppträdande i så kallad sluten ordning från tiden i slutet av 1800-talet. Syftet är att därigenom skapa intresse för vårt militära kulturarv samt att skapa möjligheter att använda ”Skvadron 2000” vid nationella och internationella uppvisningar.

Förläggning av deltagarna sker på Göta Ingenjörskår och utspisning till största delen från fältmässigt kök på Ränneslätt. Uppstallning av hästar kommer att ske dels vid ridskolan, men också på andra platser i Eksjös närhet. Hedersgäst är generalmajor Johan Kihl, Högkvarteret, Stockholm.

Bakgrund

RSMF har i en framställan till Överbefälhavaren och Försvarsministern tagit initiativet till ett samarbete kring utvecklandet av PR. Detta skall ske genom att på ett mer professionellt och effektivt sätt tillsammans utnyttja Försvarsmaktens militärhistoriskt resurser. Nämnas kan att Försvarsministern har i utfärdat direktiv att utreda militärkulturhistoriska organisationers framtida status och ställer sig mycket positiv till förbundets verksamhet.

RSMF planerar inledningsvis att bygga upp kompetens och ledningsförmåga genom att genomföra ett årligt större historiskt projekt. 1999 genomfördes i Kristianstad ”Beridna Batteriet” dvs. en övning med fyra hästanspända kanonspann.

Ränneslätt (Pingstdagen kl 14:00-16:00)

 • Trumpetsignal = startsignal
 • Avlämning till skvadronschefen Göran Ulfsparre och generalmajor Johan Kihl.
 • Ridning i skvadron
 • Stig Rydquist, Dragontrumpetarnas musikaliske ledare genomför uppvisning i enskild ridning. Kronprinsens Husartrumpetarkår
 • Galopptävling
 • Damkadrilj
 • Herrskapsdansarna ger uppvisning i sekelskiftesdanser Karusellridning
 • Musketerarexercis
 • Mässingsmusik
 • Skvadronen framrycker och avslutar med förbimarsch i galopp. Därefter återvänder tropparna till lägret för att erbjuda tillfälle för att ”klappa hästar”, titta på utrustning och uniformer m.m.

Torget (Annandag pingst kl 11:00)

 • Skvadronen, ca 100-talet kavallerister rider upp till Torget tillsammans med Eksjö Hemvärnsmusikkår.
 • Korum
 • Kransnedläggning
 • Förbimarsch
 • Kavalleriövningar i Vildparken

Bildcollage

(Foto: Ann-Christin Lundin, Yngve Sjöholm, Nils Levi Lundin)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress